Monte Cernera

Kdyľ Pavel předchozí večer hlásal, ľe túra pro skupinu "A" bude z Passo Giau na Monte Cernera, coľ je nějakých 400 a něco metrů převýąení, bylo mi to nějaké divné. To je jako z Koutů na Červenohorské sedlo. Ne, ľe bych nějak osobně vyľadoval extrémní výkony hned první den, ale i mně to připadalo poněkud málo. Toľ uvidíme.

Fotogenická Ra Gusela vypadá i po letech z Passo Giau (2236 m) stejně impozantně jako kdysi, akorát je trochu v mracích (obr.1). My ovąem jdeme na druhou stranu, kde je kopec zvaný Monte Cernera (obr.2 - 2657 m), o jehoľ existenci jsem dosud neměl ani tuąení.

Cestička se vine nejdříve travnatým traverzem a pak po úbočí cílového kopce, místy křiľuje sněhová políčka, (obr.3), častěji kličkuje mezi skalkami (obr.4). Následuje krátké lano, výstup po spádnici, daląí lano a vrcholový kuľel. Místy trochu hledáme značku. Kupodivu jediná, která se nenechala strhnout davem a celou cestu ąla správně po značce, byla Jiřina.

Jindy jistě výhledový vrchol dnes moc výhledový není. Pouze na chvíli se ukáľe Passo Giau a naproti Ra Gusela a Nuvolau (obr.6). Vrcholovky - fotka (obr.5) a placatice - jsou realizovány bez jakýchkoliv omezení. Sestup stejnou cestou, dole u autobusu jsme něco po poledni.

Převýąení 530 m
Vzdálenost 6,3 km
Čas 3,5 hodiny
Neděle - 21.7. 2013 dopoledne

Nuvolau

Kolem půl jedné, po poľití obědového piva, se vydáváme na druhou část, ferrátou na Nuvolau, sestup k Rifugio Averau a traverzem na Passo Giau. Dvě polodenní túry, to na Exodu asi jeątě nebylo.

Při výstupu k ferrátě (obr.1) jsem uľ zase poslední, rychlost není mojí silnou stránkou a lepąí to uľ nebude. Nad ferrátou zkouąím stejnou fotku chaty (obr.2) jako před 19 lety, coľ se mi celkem daří, akorát ten skloněný Pavel, tehdy jeątě Pavlík, tam chybí, protoľe uľ je někde v trapu.

Na chatě (obr.3) je docela ruąno. Mají jenom lahvové, a tak Filip pořídí několik lahví Weissbieru. V pauzách mezi focením (obr.4) ho statečně do sebe liju, ale nic se nezměnilo. Prostě mi nechutná tak velmi, ľe ho po mně musí dopít Tomáą. Tomu to problémy podle očekávání nedělá.

Sylvu napadne, ľe jsme si před čtyřmi lety neudělali na Piz Boé vrcholovku. Dílem proto, ľe jsme se s Tomáąem věnovali popíjení piva a dílem asi proto, ľe Sylva byla tehdy nová a trochu se nás stranila. A jelikoľ Piz Boé je z Nuvolau troąičku vidět, tak to napravíme (obr.6). Pozdě, ale přece.

Sestup k chatě Rifugio Averau a následný traverz k autobusu na Passo Giau uľ probíhá bez zvláątních příhod. Aľ na to, ľe v závěru uľ nemůľu. Ale to není poslední dobou nic zvláątního.

Převýąení 532 m
Vzdálenost 6,7 km
Čas 3,5 hodiny
Neděle - 21.7. 2013 odpoledne