Chamonix 2011

Celkově jubilejní dvacátý a pro mě nejubilejní šestnáctý Exod byl naplánován opět pod střechu Evropy, tentokrát z francouzské strany. Přiznám se, že jsem umístění základny přijal trochu s rozpaky, pořád si pamatuju ten nepříliš podařený Exod v Aostě v roce 2000 a obávám se, že to bude zase spíš akce vyhlídková než turistická.
Filip nejede, neboť se Zuzkou finišují v těhotenství. I já už jedu jako nastávající taťka; nastávající mamka Lucka raději zůstává doma. To jsou změny, co?
Poprvé se jede přes Prahu, takže ani Tomáš s Drahuškou nedorazí na obligátní předodjezdovou hospodu a přistoupí až v Praze. Z Brna jim v autobuse držím tradiční místa (doufám, že správná) a pod autobusem se natřásá bedna s proviantem a kapalinami všeho druhu. Jede se přes noc, ráno se už probouzíme ve Švýcarsku. Zastávky jsou vyplňovány pivem, prostě všechno je stejné jako vždy.
Mineme Montreux i s úchvatným jezerem, za Martigny se vyšplháme do sedla Forclaz a na druhé straně zastavíme ve vesnici Trient. Protože je ještě dost času, dáme si vycházku asi 4 km k chatě Chalet du Glacier, která se nachází, jak už napovídá název, pod ledovcem Glacier du Trient. Nemám s sebou foťák, ale nevadí. Po návratu k busu pokračujeme dál do Chamonix ještě s jednou vyhlídkovou zastávkou. Už to začíná. Camp je poněkud netradiční, velmi členitý a velmi chudě vybavený, něco jako kdysi Misurina. S Tomášem a Drahuškou urveme záklonový stan. Vedle jsou Galodovi, Staroušci mají separé o kus výš. Přímo nad hlavami se nám plazí ledovec Glacier de Taconnaz (obr.1).

Pátek/Sobota - 12.-13.8. 2011