Aiguilles Rouges

Azuro! Konečně! A viditelnost skvělá. Proto se dnes uskuteční vyhlídková túra po niľąím pohoří Aiguilles Rouges (obr.2), abychom se mohli přes údolí dostatečně vynadívat na výrazně vyąąí pohoří kolem Mont Blancu.

Autobus nás odveze jenom kousek do Chamonix, takľe s autobusovým pivem nelze moc otálet. Pěąky pak přejdeme ke kabince (obr.1), která nás za nějakých 11 euro vyveze na Planpraz a následně na Brévent. Výhledy jsou vskutku luxusní.

Na jedné straně vidíme masív Mont Blancu (obr.3), na straně druhé pak Désert de Plate i se včerejąí proprąenou túrou (obr.4). Takľe se nejdřív nějakou dobu fotí, filmuje a vzdychá a pak teprv vyrazíme vzhůru dolů.

Protoľe se za celou túru nic zvláątního nestalo, tak jen zkratkovitě: Z Bréventu slezeme po sjezdovce (obr.5) na Planpraz, z něho pak vylezeme do sedla Col du Lac Cornu (obr.7 - 2414 m) s vrcholovkou a panákem.

Následuje travers po balvanech nad Lac Noir, sestup s trochu lana (obr.8) a výstup na Index (2885 m).

Na Indexu na hromadě ąutrů svačinka (nikoliv obr.9, to tam nechali naąi předchůdci; naąe ľranice je na obr.10) doprovázená aľ nechutnými výhledy (obr.11). Poté se přesuneme traverzem po uľ poněkud nudné cestě k jezeru Lac Blanc (2352 m - obr.12), kde je lidu jak o pouti. Někteří z nás se jdou koupat, ti rozumnějąí zamíří k jednomu ze dvou bufíků (obr.13), kde mají přijatelné plechovkové pivo. Hned je vąechno veselejąí.

Sestup k lanovce je pak více neľ sviľný. Sbíhám dolů, kličkuji mezi lidmi a skáču po ąutrech rychlostí u mě nebývalou. To je neuvěřitelné, co dokáľe jedno pivo v červené plechovce. Kam se hrabe Red Bull. Dokonce i Vildu nechávám v prachu za sebou. Koleduju si o drľkopád, ale nějaký anděl asi nade mnou drľí ochranné křídlo.
U lanovky je zas dlouhá fronta, coľ je ale v tomto kraji asi zvykem. Dole u rozpáleného busu jedno pivo nestačí.
Byla to velmi slunečná a teplá túra poměrně nezajímavou monotónní vyprahlou krajinou, ale ty výhledy, ty stály za to.

Převýąení cca 400m, čas 8 hodin
Úterý - 16.8. 2011