Konec. Konec?

Do rána se počasí vylepąí a stany nám před balením způsobně osychají. Musíme to stihnout do oběda, protoľe brzy odpoledne má přijít daląí nemalé prąení. Čtvrtý turnus jsou ale zkuąení baliči, takľe to tradičně odsejpá. Největąí zádrhel jsou velitelské karimatky, které se i přes Pavlovo značné úsilí nedaří smotat tak, aby se veąly do futrálů.

S Filipem jako kaľdý rok sbalíme kromě naąeho i několik daląích stanů, ale jedině Sylva je natolik charakterní, ľe nás za to odmění pivem a dokonce i polívkou. Velitelský stan je sbalen za rekordních 5 minut. Kdyľ dělám Gruppenfoto (obr.4), tak se uľ docela zatahuje.

Po nabalení autobusu vyrazíme na procházku do Oberammergau. Po obhlídce místního kostela se právě včas přesuneme do místní restaurace, protoľe uľ začíná krápat. Strategicky obsadíme chráněná místa na zahrádce. Obsluha je poněkud pomalá, ale jídlo a pití je uspokojivé. Do campu se vracíme pod deątníky, bez otálení nasedáme do autobusu a vyráľíme domů.

Cestou se stavíme v Mnichově, takľe kamarády po půlhodinovém usilovném pochodu zavedu do Hofbräuhausu. Jako vľdy narváno a rámus, coľ Sylva rychle vzdá a jde se uklidnit do nedalekého muzea opery. Najdu volný stůl a objednáme několik mázů místního piva (obr.3) a pár Weisswurstů. Těąí mě, ľe vąem chutná, a tudíľ mě snad nepomluví.

Dojmy z letoąního Exodu jsou smíąené. Na jednu stranu mě těąí, ľe jsem se po mnoha letech podíval do míst, kde jsem s vysokohorskou turistikou začínal. Na stranu druhou se z této destinace dalo vytěľit i víc. Například nechápu, proč se víc nevyuľil Wetterstein i s Höllentalklammem, kde by se lehce daly vymyslet túry pro vąechny skupiny. Asi to bude tím, ľe moje tipy, které jsem na jaře poslal vąem vedoucím Exodu, nejspíą nikdo nečetl.

Daląí nepříjemnou zprávou je rozhodnutí Petra Dvořáka ukončit svoji činnost v Exodu z důvodu nepřekonatelných názorových rozdílů mezi ním a některými novými členy vedení Exodu. Po Emanovi tak mizí daląí osobnost, na kterou jsme byli po celá léta zvyklí a na kterou jsme se těąili. S Petrem pravděpodobně skončí i hodně exoďáků, kteří uľ si nebudou chtít zvykat na nové tváře. Tak uvidíme, mně Eman s Petrem budou chybět určitě. Příątí rok má být Cortina d'Ampezzo, kde jsem uľ několikrát byl a kam bych se rád zase podíval, tak to jeątě promyslím.

Sobota - 28.7. 2012