Tamischbachturm

A je tu poslední túra. Počasí má být dobré, jen trochu větrno. Autobusem objedeme přes Hieflau celou horskou skupinu aľ za obec Tamischbach a odtud vyrazí skoupiny A i B pohromadě cestou 646 směrem vzhůru k Ennstaler Hütte.

Výstup probíhá v lese, aľ kousek za sedlem Bärensattel (1250 m) se otevřou jakési takési výhledy (obr.1) do severních údolí. V daląím sedle se vydáme podle cedule doleva a po několika krocích jsme na Ennstaler Hütte (obr.2 - 1544m).

Konečně vidíme i do naąeho údolí. Přímo naproti si můľeme prohlédnout náą výstup Wasserfallwegem k Hesshütte a na Hochtor (obr.3), o kus vpravo je i Reichenstein, Sparafeld a Kalbling a úplně vpravo se tyčí Großer a Kleiner Buchstein (obr.4). K těmto rozhledům popíjíme lahvové pivo průměrné kvality, ale lepąí neľ nic. Dám dvě a polívku.

Něco po dvanácté se skupina A plus hosté zvedne a odebere na Tamischbachturm, zatímco béčko bude rovnou z chaty sestupovat přímo do campu. My to máme na vrchol jeątě nějakých 500 metrů a po pohodlné cestičce jsme za hodinu a něco tam. Tamischbachturm (obr.5 - 2035 m) je výhledový vrchol a dnes i poněkud větrný. Výhledy lehce v oparu, ale přesto daleké. Vidíme odsud cíle větąiny naąich túr (obr.6, 7).

Ukryji se do závětří a pojím přinesené krmivo. Ostatní se zatím klátí na vrcholu ve větru. Po hromadné vrcholovce (obr.5) nastoupíme k sestupu. Čeká nás vraľedných 800 metrů přeníľení diretissimou č.648. V travnaté části rostou nějaké kytičky a vzhledem k tomu, ľe jsem tentokrát moc rostlin pro exodní webovou stránku Alpská květena nevyfotil, zkouąím to dohnat s nějakýma kytkama fialového a bílého zabarvení. Jenľe můj nový fo»ák na ty makroforografie zas aľ tak není, anebo to prostě neumím a tak tam ztvrdnu docela dlouho. Ostatní uľ jsou dávno v trapu.

Po chvíli dojdu Sylvu s Luckou. Sestup klečí je nekonečný a pomalý. Sylva se brzy odpoutá. V lesnaté pasáľi předvede Lucka unikátní kaskadérsko-akrobatický kousek, o jehoľ podorobnostech se coby gentleman nebudu rozepisovat, naątěstí bez následků. V té době jeątě netuąím, ľe se tady přede mnou válí moje budoucí manľelka. Na sedlo Kühbodenalm (obr.8 - 1191 m), kde nás kupodivu čekají ostatní, dojdeme 40 minut po nich.

Dál uľ je to pohoda po ąiroké cestě. Jenom se cestou stavíme na salaąi Kroissenalm (obr.9), kde si v korýtku s vodou vyzvedneme chlazené pivo a nějaké limonády, za coľ opět zaplatíme nějaký ten peníz do kasičky.

S lahváčem v ruce si uľíváme výhledy na Tamischbachturm a okolní kopečky. Daląí sestup je uľ v pohodě, cestou potkáme jeątě Emana s Honzou Musilem, kteří jdou přímo z Ennstaler Hütte. Od Emana, který se loni na podzim podrobil opraci kolena, je to velmi dobrý výkon. V campu u autobusu nás očekává Filip s několika příjemnými kozly (obr.11).

Převýąení 1150 m, čas 8,5 hodiny
Neděle - 15.8. 2010