Leobner Hütte

S předpověďmi počasí je to tady celkem legrace. Petr Dvořák má kaľdodenní zaručenou předpověď od paní kápo kempové, Filip má zaručenou předpověď od svého podřízeného. Pikantní je, ľe průnik těchto dvou zaručených předpovědí je poměrně malý, takľe občas dochází k jistým různicím co do daląího programu.

Po dni odpočinku má být zase výľivná túra, tentokrát na Hochturm. Jenľe pohled vhůru na zataľeno nevěątí nic dobrého. Přesto dojedeme přes Eisenerz na Präbichl Sattel (1226 m), kde je do husté mlhy vysazena skupina A.

Pozvolný výstup lesem celkem ujde, sice mi vąichni záhy opět mizí v mlze, ale nevadí. Horąí je to počasí. Při vystupu na Lamingsattel (obr.1 - 1677 m) začíná trochu prąet a na sedle uľ prąí dost. A kdyby jenom to, je tu bouřka a začíná to mlátit kolem nás. Takľe Hochturm je passé, cílem je teď chata Leobner Hütte, která je nějakých 100 výąkových metrů pod námi. Zrychleným přesunem za doprovodu hromů a blesků jsme tam metelesku blesku.

®e bude chata zavřená, jsme věděli dopředu, ale doufali jsme, ľe tam i přesto bude nějaký suchý koutek a eventuálně i něco k občerstvení a naąe tuąení se vyplnilo. A tak začal náą hajzlový mejdan, jenľ vstoupí do análů exodních dějin. A nebo aspoň zůstane v paměti zúčastněných sedmi statečných.

Nacházíme otevřený přístavek, ve kterém jsou toilety s prostorným foyerem (obr.4). Není tu sice světlo, ale ani zde neprąí. Na oslavu záchrany vytáhneme placatice a necháme kolovat. Já se pak jdu podívat za chatu, jestli tam není nějaké překvapení a ono jo! Necky ve kterých plavou plechovky piva a láhve s vodou (obr.3). Cedulka vybízí k vhození 2€ za kus. Vhodím tedy 10i€vku a donesu kamarádům 5 plechovek. Je to sice jenom Gösser, ale lepąí neľ nic. Během necelé hodiny druľné zábavy otočíme Gösser jeątě jednou a dopijeme skoro vąechny placatice.

Ale veąkerá sranda jednou končí, přestává prąet a musíme jít (obr.4, 5). Poąleme depeąi do autobusu, ľe jdeme zpět do Präbichlu, a» nás tam vyzvednou. Během cesty dolů se nic zvláątního nestane, akorát se ztratí Evľen. Rychle se ale zas najde. Autobus tu jeątě není, takľe se jdeme občerstvit do místní hospůdky.

Druhá část dne začíná přejezdem do obce Radmer (898 m). Zatímco větąina turistů dá přednost návątěvě historických měděných dolů, kde ve sluji podle dobře informovaných zdrojů téměř uvízne Jarek Vosmanský, roząířená skupina A si dá jeątě jednu polotúru (obr.7). Vystoupáme lesem po cestě 669 k salaąi Neuburg Alm a přes sedlo Neuburg Sattel (1439 m) se dostaneme na ąirokou cestu a po ní mezi různými salaąemi, kravami a koňmi pohodlně klesáme dolů k místu zvanému Ebner, nedaleko místa, kam jsme sestoupili z Hochtoru. Celá trasa je vidět na obr. 11.

Před závěrem nás čeká jeątě průstup krátkou a tunelovitou soutěskou Ebner Klamm (obr.9, 10). Na parkoviąti pak čekáme docela dlouho na autobus. Nakonec, kdyľ uľ máme z nedostatku piva skoro halucinace, se přiřítí bus jenom s Michalem a Petrem Dvořákem a zachrání nás.

Převýąení 450 a 500m, čas 3,5 a 4 hodiny
Pátek - 13.8. 2010