Peitlerkofel (Sas de Pütia)

První túra nás zavede severně od Corvary na osamělý vrchol Peitlerkofel (obr.2), v místním ladinském nářečí známý jako Sas de Pütia a námi tím pádem označovaný jako Pu»a. Mimořádnou radost z toho má předevąím Tomáą, protoľe jiľ několik desetiletí na něj prý kouká při lyľovačkých v okolních kopcích a teď se s ním konečně seznámí vlastníma nohama.

Ze sedla Würzjoch (2003 m), kde parkuje náą bus (obr.1), vyráľí nejdříve áčko, pak béčko s céčkem, ale brzy se skupiny promíchají tak, ľe je to pak jedno. Chvíli po startu je na louce k shlédnutí moderní umění - romanticky rozprostřené záchodové mísy (naątěstí větąinou nepouľité - obr.3), které zřejmě něco symbolizují.

Sedlo Peitlerscharte (2361 m) ovąem nesymbolizuje nic, pouze je potřeba do něj vystoupat (obr.4). Na několika lavičkách se vrcholový tým nezdrľí moc dlouho (obr.5), protoľe nás čeká jeątě nějakých 400m převýąení na vrchol. Výstup je ovąem jednoduchý a zanedlouho jsme v sedýlku pod vrcholovou skálou, na kterou vede něco jako krátká ferráta.

Jelikoľ máme sebou i ferrátové novice, tak se ze solidárních důvodů oblékáme do postrojů i my zkuąenějąí a natahujeme a upravujeme je i na naąich debutujících kamarádech/kách. Ferráta zvící několika lan (obr.8) opravdu nepatří mezi těľké a tak se jako tradičně poslední zametač ani necvakám. Za chvilku jsme na vrcholu (obr.8 - 2875 m). Kromě několika tradičních loků ľivotabudiče z nejrůznějąích placatic se seznamuji i se Sylvou, kterou jsem původně povaľoval za úplně jinou ľenskou. Snad mi to uľ odpustila.

Cestou dolů do Peitlerscharte fotím kytičky abych měl zase čím obohatit exodní web (obr.10). Prý je ale fotím blbě, protoľe tam nejsou vidět listy a odborníci je pak nemůľou přesně určit. V sedle uľ jenom krátká obědová přestávka, kterou vítá hlavně hladová Jiřina. Dále pokračujeme okruľní cestou kolem Peitlerkofelu mezi alpskými loukami (obr.11), které jsou zrovna vzorně sečeny svými majiteli.

Na jednom místě dokonce parta seniorů kosí louku po staru kosou. Naproti nim je ovąem salaą s občerstvením (obr.12) a ta nás přece jen upoutá více. Pivo nezabere víc neľ 10 minut a pak uľ uháníme k autobusu.

Převýąení 900m, čas 8,5 hodiny
Čtvrtek - 23.7. 2009