Heiligkreuzkofel

Tato túra mě nezastihla v nejlepąím rozpoloľení. Výjezd lanovkou (obr.1) z Badie na Santa Croce (2045 m) je jeątě v pohodě, rozhlíľení v okolí kapličky taky (obr.2), ale jak se začalo jít po svých (obr.3), cítím, ľe to není úplně ono. Ale nedá se nic dělat.

Pod mohutnou stěnou Heiligkrezkofelu ąikmo stoupáme k nástupu na ferrátu. Skupina A je tentokrát poměrně rozrostlá, protoľe ona ferráta (dokonce ani nemá jméno) je velmi lehká a tudíľ jitelná pro ąirokou veřejnost.
Já raději nechám větąinu jít napřed, protoľe mi to fakt neleze. Karnitin nekarnitin. Nemůľu popadnout dech, bolí mě kolena, kyčle a vůbec celej turista. Naątěstí jsou docela hezké výhledy, třeba na Marmoladu (obr.4), Sellu a samozřejmě na Peitlerkofel. Ten je zatím vidět kaľdý den. Cesta vede stále pod stěnou (obr.5) a není úplně nezajímavá, ale kdyľ jsme konečně nahoře na platu (obr.6 - 2612 m), oddechnu si.

Z několika variant daląího postupu si vybíráme výstup na vrchol Heiligkreuzofel (2907 m), coľ je jeątě 300 výąkových metrů. A nadąenci mohou pokračovat na daląí vrchol Zehnerspitz. Mě je ale jasné, ľe dnes nadąencem nebudu.

Výstup vede zprvu po hraně stěny, pod kterou jsme před chvílí ferrátili. Hrana je to ostrá (obr.7) a trochu soutěľíme, kdo se nahne víc. Naątěstí se nikdo nestane absolutním vítězem. Pak mi ostatní tradičně utečou a já se plouľím na vrchol za nimi. Není to ale tak moc vysoko, takľe za chvíli jsme tam. Velmi rád přijímám douąky z placatic a roznáąím mé vlastní. Pavel se Sylvou se ukázali jako nadąenci a vyráľí jeątě na ten Zehnerspitz. Nijak jim nezávidím. V klidu se najím, napiju, vyfotím jakousi bílou kytku a jdu za ostatními dolů.

Sestup je po stejné trase jako výstup, to znamená i po ferrátě. Dobrovolně se zapojím jako koncové světlo (německy "Schlußlicht"), ovąem záhy vyvstane problém. Některým naąim méně zdatným jedincům dělá sestup i po tak lehké ferrátě značné problémy. Mohl bych je předběhnout, ale jakási elementární zodpovědnost mi nedá, zvláą» kdyľ vidím jak jim to zoufale nejde. A taky není kam spěchat, takľe se tam s nimi plácám dvě hodiny. Aľ pod posledním lanem se odpojím a prchám, abych stihnul aspoň nějaké to pivo v hospicu. Stihnu dvě.
Cestou zpět zastavujeme se Sparu a s Filipem pojmeme nápad udělat si zeleninový salát. Nakoupíme veąkeré ingredience a po večeři si mlaskáme s výborným salátkem. Tomáą s Drahuąkou nás jen nechápavě pozorují.

Převýąení 900 m, čas 7,5 hodiny
Pondělí - 27.7. 2009

Ke staľení:
Panoramatický pohled na údolí Val Badia s vyznačenými turistickými cestami

Panoramatický pohled na stěnu Fanes s vyznačenými horolezeckými cestami