NAAFKOPF

Po brzkém budíčku odjíždíme směrem na západ, ve Feldkirchenu přejíždíme do Lichtenštejnska a za Vaduzem začínáme stoupat na Malbun. Vzpomínám, jak jsem zde byl před 15 lety s kolegy s Augsburgu na výletě. Hlavně myslím na kamaráda Laďu Švarce, který se už na nás dívá seshora... Projedeme tunelem a za chvíli jsme v malbunské kotlině (obr.1).

Projdeme Malbunem (1600 m), travnatou loukou vystoupáme (obr.2) do sedýlka a pokračujeme po široké pohodlné cestě. Náš dnešní cíl Naafkopf je již v dáli pěkně vidět a podstatně blíž je vidět i skupinka svišťů, kteří ochotně panáčkují před objektivy fotoaparátů (obr.3).

Za chvíli jsme již u Pfälzer Hütte, což je jedna z celkem dvou lichtenštejnských chat (2108 m - obr.4,5). Ta druhá, Gafadura Hütte, je na druhém konci Lichtenštejnska, takže nedaleko. Nezdržíme se dlouho, jen lehce posvačíme a začínáme stoupat na Naafkopf.

Během výstupu se postupně ochlazuje, vzduchem poletují sněhové vločky a dámy na sebe navlékají poslední volné vrstvy. Scenérie se postupně mění v zimní (obr.6) a začíná být docela kosa, teplota pod nulou a svěží větřík. Po hodince výstupu jsme úspěšně na vrcholu Naafkopfu (2570 m). Jedná se o hraniční vrchol, kde se stýkají dokonce troje státní hranice. Lichtenštejnská, švýcarská a rakouská (obr.8). Vzhledem k povětrnostním podmínkám se svačina omezuje pouze na pár panáků ohnivé vody. Výhledy jsou poněkud zamlžené a tak si dáme společné foto (obr.7) a rychle dolů.

Se snižující se výškou přechází sněžení v deštík. Ve zbytcích sněhu Hanka buduje sněhuláčka (obr.9). Trochu jí radím, zvlášť v otázce očí a klobouku. No, není to zrovna krasavec, ale Hanka má z něho radost.
Na chatrči je příjemně teplo a dva volné stoly akorát pro nás. Já si dám polívku, pivo a razítko do mapy. Venku se mezitím slušně rozpršelo. Nedá se nic dělat, musíme ven. Natahujeme veškeré ochranné pomůcky a vzhůru dolů stejnou cestou. Za zmínku už stojí jenom sestup ze sedýlka do Malbunu, který je díky rozmočené blátivé klouzající cestičce poměrně dobrodružný, ale všichni se dostanou k autobusu v pořádku. Ti rychlejší navíc stihnou nakoupit v místním koloniále nějaké zásoby a tak se koná večer před naším stanem opět veselé zhodnocení dne.

Převýšení 1000 m, čas 7 hodin
Pondělí - 13.8. 2006