Hochplatte

Naątěstí jsou v 21. století připouątěni do rozhodování o programu i alternativní počasové servery, neľ do té doby neotřesitelný, téměř totalitní zdroj, to jest "kápo kempo povídal". Z kombinace předpovědí vąech těchto zdrojů vyplývá, ľe středa má stát za houby. Ale jenom jeden den, poté se má vyčasit a aľ do konce turnusu má být hezky.

Pro tuto variantu je nachystaná túra do oblasti západních Ammergauských Alp (obr.1), konkrétně v okolí Neuschwansteinu. První část je společná a je to oblíbený výjezd lanovkou Tegelbergbahn. Áčko pak čeká přechod části pohoří s cílem u hotelu Ammerwald nedaleko Plansee, ostaní skupiny budou více či méně pomalu sestupovat s moľností návątěvy Neuschwansteinu (obr.2). To jim nezávidím. Ani ten sestup, ani ten zámek, kde jsem před těmi 21 lety byl a nijak mě nenadchnul.

Cesta od lanovky do lůna pohoří je pohodlná, ale fádní, okolní kopce zahalené do mlh a mraků. Vystoupáme krátkým výstupem na vrchol Ahornspitze (1784 m - obr.3) a po provedení vąech oblíbených rituálů z něj zase slezeme.

Projdeme jakýmsi sedlem po dřevěných chodníčcích a na příhodné louce zaparkujeme ke svačině. Netrvá dlouho a máme návątěvu. Vedeno psem a pastevcem přichází stádo krav. Naąe odpočívadlo se jim zřejmě zamlouvá téľ, nebo» se bez ostychu mezi nás vmísí a navazují druľbu. Větąinou se odehrává průzkumem naąich batohů, zřejmě se jim tráva uľ přejedla a chtějí změnu. Zkuąeným pohledem mezi nohy je definuji jako mírumilovné jalovice a uklidňuji tak některé poplaąené členy naąí skupiny, kteří v nich vidí divoké býky. Jedna kravka teskně bučí do ąirokého údolí. Buď nadává na kravský ľivot, a nebo dává průchod pozitivním emocím nad tou horskou krásou, jako onehdá Tomáą.

Idylka netrvá dlouho. Rozloučíme se s holkama, psem a chlapem a pokračujeme. Na rozcestí pod sedlem Roggentalsattel (obr.5) se rozmýąlíme, co dál. Větąina chce do sedla a pokusit se o vrchol Hochplatte. Mně se teda dvakrát nechce, ale přidám se. Marcela pokračuje dál k Jägerhütte. Během výstupu nás pozorují daląí krávy, asi kamarádky těch naąich. V sedle je kosa, ľe na chvíli dokonce natáhnu bundu, ovąem sedlový panák vąe rychle napraví. Vydáme se doleva ke skalnímu oknu Fensterl (obr.6). Postávají tam postarąí domorodci a upřeně pozorují otvor. Po chvíli se zevnitř začne ozývat halekání a supění a po daląí chvíli se skrz okno začne vysouvat jejich soukmenovec, poctivě cvaknutý na lano. Nakonec se mu vąe podaří a vąichni mají radost.

Pokračujeme dál doprava po hřebínku k vrcholu, jiľ bez Filipa, který se vrátil do sedla. Po nějaké chvíli se zastavíme (obr.7). Pavel to prohlásí za vrchol, takľe vytáhneme placatice. Vrchol to sice není, ale podle Pavla na daląí cestu nemáme čas. Kromě toho je taky mimořádně hnusně. A tak se tedy otočíme a stejnou cestou sejdeme dolů na rozcestí. Jägerhütte vskutku není daleko. Malá chatička s jednou útulnou místností, kam se akorát tak vměstnáme (obr.8). Pivo lahvové, ale dobré. Já si k tomu jeątě dám vynikající Wurstsalat. Neradi chatu opouątíme. Venku posedávají mezitím sestoupivąí domorodci, které jsme viděli u okna Fensterl. Zdá se, ľe nikdo z nich v okně neuvíznul, protoľe mají stále dobrou náladu.

Sestup do údolí je rychlý po pohodlné cestě. Serpentiny několikrát protnou německo-rakouskou hranici, ale moc to poznat není. Dole je jakási nádrľ, kam se naąi koupači, poslední dobou doprovázeni i Sylvou, střemhlav vrhnou. Já se mezitím přesunu, cestou jsa bodnut několika hovady, k hotelu Ammerwald. Autobus ovąem nikde. Aľ telefonickým dotazem zjistíme, ľe parkuje za zatáčkou. Vychlazené pivko tam parkuje téľ, takľe na zdraví!

Večer se domlouváme na programu na zítra. Má být zas hezky, takľe bude túra na Alpspitze a okolí. Pro mě po Klammspitzi druhá vzpomínková. Prosazuji opakování mé tehdejąí, kdoví jestli ne úplně první vysokohorské túry, to jest výjezd lanovkou, ferrátou na vrchol, sestup Mathaisenkarem na Höllentalangerhütte a skrz Höllentalklamm do Hammersbachu. Jako jediný totiľ vím, jak je ta túra krásná a pestrá. Zpočátku tato varianta naráľí na prudký odpor Petra Dvořáka, nakonec se ale situace uklidní. Tak uvidíme zítra.

Převýąení nahoru 540 m, dolů 952 m
Vzdálenost 17 km
Čas 7 hodin

Středa - 25.7. 2012