CIMA ROSETTA

První túra má být víceméně sestupová. Abychom tedy mohli sestupovat, musíme se logicky dostat nejprve nahoru. A tak nás autobus vyveze do San Martina di Castrozza a hned potom dvojice lanovek (obr.1) až do sedla Passo Rosetta, do výšky kolem 2600 m. Počasí je krásné, sluníčko vesele svítí na nás, na hory i na mráčky, které se ovšem začínají podezřele množit.

První akce tohoto Exodu je však více než idylická. Výstup na krásný (hlavně z údolí) vrchol Cima Rosetta (obr.2), který se vypíná pouhých cca 140 výškových metrů nad stanicí lanovky, zvládají příslušníci všech výkonnostních skupin bez větších problémů.

Výhledy na jedné straně na sedlo Passo Rolle (obr.3) a na druhé straně na planinu Altopiano delle Pale (obr.4) jsou pěkné, ale začínají se nějak podezřele honit mraky (obr.5). Ani sestup z vrcholu není bůhvíjak obtížný a přesunujeme se na chatu Rifugio Rosetta (2581 m). Tam se již po krátké svačince rozdělíme do skupin. Áčko s Emanem v čele čeká 1800 metrů dolů do údolí Val Canali.

Sestup je zpočátku poměrně zajímavý a členitý, překračujeme sněhové pole a zvládáme i zajištěnou římsu, ovšem počasí se rychle kazí. Slunce už není vidět a sotva vystoupáme do sedýlka Passo Ball, začne pršet. U chaty Rifugio Pradidali (obr.8) sice už zase neprší, ale stejně se moc nezdržujeme, protože chata je zavřená. Posledních pár set výškových sestupových metrů do údolí Val Canali je už ve znamení střídavého vytahování a schovávání deštníků a jiných ochranných pomůcek.

Převýšení nahoru 330 m, dolu 1800 m, čas 7 hodin
Sobota - 23.7. 2005