MONTE MULAZ

Na základně Exodu pod Marmoládou v roce 1999, které jsem se bohužel tehdy neúčastnil, vedla jedna z túr na Monte Mulaz (2906 m) ze skupiny Pale. A protože to byla prý túra velice krásná a k Monte Mulazu máme blízko i tentokrát, dojde dnes k prvnímu opakovanému výstupu v dějinách Exodu! Autobus opustíme v Passo di Valles (obr.1 - 2031 m) a následujeme Emana po cestě 751 do sedýlka Forcella di Venegia (2217 m) a poté po úbočí k dalšímu sedlu Pass di Venegiota (2303 m). Cestou se nám otvírají krásné výhledy přímo na náš dnešní cíl (obr.3).

Po krátké pauze pokračujeme ve výstupu nejprve sestupem a traverzem pod severním úbočím Mulazu a pak prudkým stoupáním až na chatu Rifugio Volpi al Mulaz (2571 m). Tam je již přestávka delší (obr.5) okořeněná svačinkou a jedním osvěžujícím pivem. A pak již následuje jen závěrečných 350 m výškových metrů a jsme na Monte Mulazu (2903 m), kde je místo obvyklých křížků pro změnu originální zvonička (obr.6).

Výhledy jsou skvělé, můžeme vidět všechny důležité dolomitské skupiny od Monte Antelaa přes Sellu až po Latemar. Jejich identifikace nám taky zabere většinu času. Přesto ale stihneme sebe a okolí ještě několikrát vyfotografovat a nafilmovat a pak již nezbývá než jít zase dolů. Tentokrát chatu mineme a sestupujeme cestou 710 do malebného údolí Val Venegia. Trochu mě pobolívá kolínko, tak se mírně opožďuju, ale to nevadí, alespoň si vychutnávám nádhernou krajinu.

Závěrečných pár kilometrů údolím Val Venegia (obr.7) k parkovišti už je poněkud zdlouhavých, ale nakonec se autobus přece jen objevuje a plechovka zasyčí. Pamětníci nelhali, byla to opravdu krásná túra.

Převýšení nahoru 900 m, dolů 1200 m, čas 8 hodin
Čtvrtek - 28.7. 2005