Plaine Joux

Daląí den je počasí skoro jeątě horąí, ale kromě ranního panáka nás můľe hřát jen nadějná zpráva, ľe kdyľ to dnes nějak překlepeme, tak od zítřka bude uľ líp. Dnes je v plánu túra na plato Désert de Plate nad Plaine Joux, ale je jasné, ľe bude opět redukovaný program. Přes Passy vyjedeme na Plaine Joux (1351 m), zaparkujeme a koukáme, jak hezky prąí.

Nakonec trochu přestane, Pavel vystrčí ze dveří nos (obr.1) a prohlásí, ľe sa dá. A tak vyrazíme. Začátek je sice po sjezdovce, kde se podle jedné vtipné poznámky skutečně oddělilo zrno od plev, ale dále pokračuje pohodlná mírně stoupající cesta (obr.2). Jednu chvíli nás předjede vozidlo místní městské policie. To by mě zajímalo, co tam vyąetřují. Asi se normálně zaąívají. Projdeme horskou vesničkou Ayéres de Rocs (1641 m) a dál mírně stoupáme v druľném hovoru (obr.3).

Za chvíli v dáli uvidíme chatu Refuge Moëde Anterne (2000 m - obr.4, 5). Krok se jako zázrakem zrychlí. V chatě se naskládáme do malého krcálku a Tomáą jde vyjednávat s obsluhou. Nakonec nám objedná nějakou polívku a kaľdému sedmičku piva Mont Blanc (obr.6). Obojí ucházející, ale ľádný zázrak. Ale je tam hezky teploučko, obsluha je příjemná a ven do toho poąmourna se nechce. Mezitím se připlazí béčko, ale netroufnou si dovnitř. Raději si rozbalí krabičky venku.

Vyrazíme z chaty pěąinkou mezi jezírky a baľinkami aľ k jezeru Lac de Pormenaz (obr.7). Tam se po kratąí přestávce, kterou Hanka s Tomáąem vyplní koupelí, ostatní rozhodnou, ľe se zkusí přiblíľit přilehlému vrcholu Pointe Noire de Pormenaz. Na jeho dosaľení prý není čas, takľe mi to nepřipadá tak lákavé. Raději se uvelebím u jezera a pozoruju kamarády, jak se plahočí nahoru. Během pojídání chleba s paątikou se zase drobně rozprąí. Nahoře vidím ľlutou tečku, jak se přesunuje zprava doleva. Po chvíli ji vidím tamtéľ, jak se přesunuje zleva doprava. Aha, tak uľ se vracejí zpět.

Taky ľe jo, za čtvrt hodiny jsou dole. Dopadlo to podle předpovědi, promoklí a bez vrcholu. Dál pokračujeme za občasného slunečního svitu sestupem po stezce nad soutěskou (obr.8) a pak po silničce k autobusu. Počasí se tváří, ľe se snad polepąí.

Převýąení 650m, čas 6,5 hodin
Pondělí - 15.8. 2011